Het menselijke aspect bij projecten
Bij projecten kijkt iedereen naar aspecten als tijd, geld, kwaliteit, informatie, organisatie en risico’s.
Maar waar is het menselijke aspect? Daar wordt vaak niet over nagedacht. Inproas zegt dat Energie de menselijke factor is. Zeer belangrijk maar wordt dikwijls over het hoofd gezien.
Men denkt dan heel mechanistisch over een project, alsof een computer het allemaal gaat doen. Maar zo is het niet. Het menselijke aspect staat ook voor de energie die vanuit het project in het team terecht komt en de organisatie instraalt en sterker maakt.
Energie die je genereert is één van de doorslaggevende succesfactoren van een project. Het gevolg is vaak dat men denkt: dit is belangrijk, hier willen we mee aan de slag! En dan gaat het werken. Dus niet als de oplossing maar goedkoper is en sneller. Met louter vinkjes op wat formulieren kom je er niet. Maar wel met nieuwe energie.
Inproas stelt zaken ter discussie die verouderd zijn en niet werken. Zoals het fenomeen ‘targets’: die werken niet. Er zijn immers niet-geziene bijeffecten die eventuele positieve effecten van gehaalde targets ondergraven. Daar zijn legio voorbeelden van. In plaats van meer waarde genereren voor de organisatie zie je dat men elkaar gaat beconcurreren. Targets ontwrichten vaak de natuurlijke neiging van mensen om dingen beter te willen doen en om goed na te denken over wat er gerealiseerd moet worden. Inproas pakt het anders aan.
Energieslurpers weghalen uit een organisatie en teruggaan naar zingevend en energie genererend werk. In de organisatie maar dus ook in het project zelf en op de manier waarop een project wordt uitgevoerd. Soms zitten mensen en organisatie zo vast in patronen dat ze hier ook wat blind voor zijn. Veel is al te bereiken met relatief eenvoudige acties.
Hoe maakt Inproas zijn Projectkeuze?